Omslag REALITY.NO   Grafisk design:  Motorfinger


Denne artikkelen er gjengitt i sin helhet etter tillatelse av planB.


Gratisavisen planB, mars 2004:
Livsstilsobservatøren

Livstilsobservatøren, faksimile fra planB  mars 2004"- Det er kanskje kult å være berømt i 15 minutter, men det kan være et poeng å tenke mer enn 15 minutter på hvorfor akkurat du skal være i rampelyset, sier Thomas Bjørnskau.

Han er for tiden aktuell med boka "Reality.no", som tar for seg fire dominerende drivkrefter i dagens vestlige samfunn - personifisert gjennom fire hovedkarakterer.

Når manifiserte ideen om å skrive "Reality.no" seg?

- 16. november 2000. Jeg hadde levd i Hong Kong i tre måneder uten å ha noe fast å drive med. Hadde bestemt meg for å gjøre noe jeg ikke visste om jeg ville klare. Den dagen lagde jeg et notat som blant annet spurte: hva driver oss?" Og potente svar som "Jeg vil bli rik! Berømt! Husket! Ha suksess!" ledet til fire hovedpersoner i en roman som nøyaktig tre år senere gikk i trykken.

Bjørnskau forklarer at selv om mange lesere vil få inntrykk av at inspirasjonen til boka er hentet fra hastig og overfladisk konsum av livsstil-litteratur og kjapp, klisjemessig TV-underholdning, så er sannheten noe annet.

- Inspirasjonen har kommet fra å leve langsomt og jobbe innovervendt i et ekstremt, dynamisk samfunn - Hong Kong.

Debutanten ser på boka som et debattinnlegg, og håper tematikken vil leve utover bokas permer.

- Det er viktig å si at jeg ikke mener at for eksempel Reality-TV er ille i seg selv. Mange realityserier er mye bedre enn Dallas, Dynastiet etc., som preget 80-tallet og som henger igjen på formiddagen.

Hvem er egentlig mest "avskyelig" av de fire personene?

- Det er opp til leseren å tolke, men jeg føler personlig at det er Internett-gründeren Ulrik B. Slaatten. Rett og slett fordi han er en type jeg selv kunne blitt, dersom jeg ikke hadde støtt på personlige problemer i livet som fikk meg til å ta en tenkepause.

Fornøyd med mottakelsen hittil?

- Ja, og det er utrolig bra at det er alt fra jublende anmeldelser til lunkne. Det aller verste for en debutant er å bli oversett."

Skrevet av Le Ld Nguyen, planB

Tilbake til Hva sier pressen